Żeby sprzedać swoje produkty, producenci zaczęli używać różnych dodatków. Mogą to być dodatki do żywności naturalne lub sztuczne. Niezależnie od ich pochodzenia, mogą one być szkodliwe dla naszego zdrowia. Między innymi, do żywności dodaje się emulgatory. Jakie są najbardziej szkodliwe z nich? Dlaczego powinniśmy ich unikać?

E 450 difosforany

Dodaje się go do soli, mięsa, napojów, chipsów, mleka zagęszczonego, zup w proszku, gumy do żucia oraz cukru pudru. Co za tym idzie, jest on jednym z najpopularniejszych dodatków do żywności. Niestety ma negatywne działanie na nasz organizm, bo może on wpływać na wchłanianie się żelaza, wapnia oraz magnezu. Oprócz tego, pogarsza on metabolizm, więc może utrudniać odchudzanie. Nie powinny go spożywać osoby, które cierpią na osteoporozę.

E461 Metyloceluloza

Najczęściej znajdziemy go w mięsach, wędlinach i rybach. Niestety ma on wpływ na nasz układ pokarmowy, bo może powodować problemy z jelitami, ale też zaparcia oraz biegunkę, co może okazać się bardzo nieprzyjemne. Biegunka spowodowana tym środkiem może nawet prowadzić do odwodnienia organizmu.