Grzyby Shiitake właściwości

Grzyby Shiitake to bardzo pożyteczna i zdrowotnie jadalna odmiana grzybów pochodząca prosto z Państwa Środka (inaczej Chiny). Rodzina roślin Shitake słynie na całym świecie m.in. z leczniczych właściwości poprzez szerokie pozytywne oddziaływania substancji w nich zawartych na organizm ludzki.

Wygląd grzybni- Shitake

Grzyby koloru brązowego i mięsistej budowy grzybni zbudowane są z podkręconym i połączonym kapeluszem. Osiągają one rozmiar od 5 do 25 centymetrów średnicy całego grzyba.

Pochodzenie Shitake

W Azji są uprawiane/ hodowane od ponad 1000 lat. Aktualnie stanowią -trzecią światową odmianę ze względu powszechności ich uprawiania. Własną ogólnoświatową sławę – renomę zawdzięczają swoim ponadprzeciętnym właściwościom zdrowotnym. Są one we wszystkich krajach azjatyckich uznawane za symbol długowieczności człowieka.

Zawartość odżywcza grzybów Shiitake

Grzyby z rodziny Shiitake są ogromnym źródłem związków chemicznych tj.: selen, żelazo, duża iość białka, błonnika pokarmowego oraz witaminy C. Natomiast w 100 gramach surowych grzybów Shiitake jest zawartych zaledwie 34 kalorie, sprawia to, że mogą je spożywać nawet osoby będące na diecie, czyli są doskonale do wspomagania procesu odchudzania.
Oprócz w grzybie odnaleźć można: Węglowodany, Tłuszcze, Witamina B, Witamina B2, Witamina B3, Witamina B5, Witamina B6, Witamina D, ponadto: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk, Mangan.

Zbawienny wpływ grzybów na zdrowie ludzkie, potwierdzone badaniami

Badania naukowe przeprowadzone w samej Szwecji nt. Grzyby Shiitake właściwości dowiodły oraz potwierdziły niezwykłe zdolności grzybów Shitake. Między innymi wpływających na obniżanie poziomu złego cholesterolu (DDL), dzięki obecności związku znanego pod nazwą “eritadenina”. Również japońscy badacze zbadali właściwości tych grzybów. Cóż, w czasie przeprowadzonych badań klinicznych, okazało się, że spożywanie roślin w formie grzyba- z grupy Shiitake powoduje wzrost stężenia cholesterolu w wydalanym kale przez człowieka. Oznacza to oraz jest to równoznaczne ze zmniejszeniem się jego poziomu w organizmie ludzkim. Również grzyby mają niebagatelny korzystny wpływ na ciśnienie krwi, zapobiegające jego wzrostowi. Ponadto wysokie ciśnienie krwi oznacza dodatkową i niepotrzebną pracę dla serca, bez podjęcia jakiegokolwiek leczenia- utrzymujące się wysokie ciśnienie tętnicze może doprowadzić do udaru albo zawału serca.

Podsumowując w paru zdaniach:
Grzyby Shiitake wpływają korzystnie także na wątrobę, nerki, skórę i inne narządy wewnętrzne człowieka, zapobiegając tym samym wielu schorzeniom, przed wystąpieniem jeszcze danego typu choroby. A więc wystarczy tak niewiele zainwestować w siebie, we własne zdrowie, aby móc cieszyć się trwałym zdrowie na długie i późne lata własnego życia.