Podczas wysokich temperatur odczuwamy spadek energii, znaczne osłabienie i wzmożone pragnienie. Na upał najlepiej działać od wewnątrz. W najgorętsze powinniśmy zatem zwrócić uwagę na naszą dietę. Spożycie płynów podczas upałów nie dotyczy tylko wypijanej wody. Duże znaczenie ma woda obecna w pożywieniu.

Lekkostrawne potrawy na upalne dni

Nie obciążaj żołądka ciężkimi potrawami. Tłuste, smażone dania czy wysokokaloryczne napoje zostaw na chłodniejszą porę. Co jeść w upały ? Dobrym pomysłem będzie zamienienie mięsa, szczególnie czerwonego na produkty roślinne, ryby lub owoce morza. Ryby zawierają dużo sodu. To elektrolit, którego niedobór może nam szczególnie doskwierać przy upałach.

Pikantne potrawy oraz te z dużą ilością cukrów prostych podnoszą temperaturę ciała. Nie są to więc najlepsze posiłki na upalne dni. Metabolizm smażonego białka zwierzęcego wymaga większej ilości energii. Wiąże się to z wytworzeniem w organizmie ciepła.

Dania na zimno podczas upałów

Podstawą, jeśli chodzi o jedzenie na upalne dni powinny być warzywa i owoce, które zawierają w sobie dużo wody. Można też spożywać je w formie wyciśniętych soków lub smoothie.

Sałatki z warzywami będą idealną opcją na letnią potrawę. Przyrządza się je w parę minut, są lekkostrawne, a ich składniki pozwolą szybko uzupełnić niedobory potrzebnych pierwiastków.

Niezbędne tłuszcze możesz zapewnić, dodając oliwy do sałatek i jedząc lekkie mięso ryb zamiast mięsa czerwonego.

Warzywa takie jak ogórki, pomidory, rzodkiewki składają się z ponad 90% wody. Pomidory uzupełniają poziom potasu, który łatwo tracimy z odwodnieniem. To lekkie warzywo świetnie sprawdzi się do obiadów, sałatek. Świetną opcją będzie sok pomidorowy.

Rośliny z beta-karotenem – naturalny filtr UV

Pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce zawierają dużo beta-karotenu, który chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych. Beta-karoten nadaje skórze żywy koloryt. Przykładem roślin z dużą ilością tego składnika jest marchewka, papryka czerwona, morele, pomidory, melony oraz mango.

Pamiętaj, że najważniejszą rzeczą, kiedy planujesz, co jeść w upalne dni jest regularne nawadnianie organizmu przy jednoczesnym unikaniu potraw, które sprzyjają szybkiemu odwodnieniu. Na ten czas zrezygnuj z fast foodów, smażonych potraw i dużej ilości soli. To idealna szansa, aby do swojej diety wprowadzić świeże warzywa i owoce.