Początki i historia
Antropometryczny współczynnik masy ciała został opracowany przez belgijskiego matematyka Adolfa Queteleta już w 1832 roku. Prowadził badania na celu unifikacji zgonów w danych krajach. Oprócz tego prowadził szereg badań z medycyny, chciał określić kształt przeciętnego człowieka. W jego badaniach udział brały setki osób. Znalazł i udowodnił pewną zależność, że waga ludzka rośnie w sposób proporcjonalny do kwadratu wzrostu człowieka. Tak właśnie powstał znany i wykorzystywany dzisiaj wskaźnik BMI. W 1972 roku amerykański fizjolog Ancel Keys przemianował współczynnik Queteleta na znany obecnie wskaźnik masy ciała.
Czym jest wskaźnik
BMI to zwykły wskaźnik oceniający masę ciała do oceny porównawczej populacji. Jego minusem jest jednak to, że nie uwzględnia on typu budowy ciała. Przyczyną wysokiej masy ciała nie musi być duża zawartość tłuszczu lecz duża masa mięśniowa. Oznacza to że u kulturystów lub ciężarowców wskaźnik ten może wskazywać skrajną otyłość przy niewielkiej zawartości tkanki tłuszczowej. Natomiast u lekkoatletów wskaźnik BMI może wskazywać na skrajną niedowagę. Związek między wielkością wskaźnika a ryzykiem występowania chorób może być różny w zależności od populacji. Na przykład wśród Azjatów ryzyko wystąpienia cukrzycy może być znacząco wyższe przy niższych wartościach wskaźnika. Oznaczenie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością takimi jak cukrzyca czy miażdżyca. Przyjmuję się, że wartości te wiążą się ze zwiększonym ryzykiem dla zdrowia i życia, choć wiele osób się z tym nie zgadza. Zawartość tłuszczu zawsze jest większa u kobiet niż u mężczyzn przy normalnej masie ciała. U kobiet tkanka tłuszczowa odpowiada za płodność i dojrzewanie płciowe. U każdego tkanka pełni rolę funkcji termoizolacyjnej i chroni narządy przed urazami. Wskaźnik został opracowany wyłącznie dla dorosłych. Dla dzieci do około 14 roku życia nie należy stosować tego pomiaru, służą do tego specjalne tabele centylowe, które są dostosowywane do odpowiedniej populacji.
Kategoria: zdrowie, dieta
Najnowsze komentarze