Nieodpowiednia codzienna dieta, bez właściwego zbilansowania, brak lub bardzo niska aktywność fizyczna każdego dnia, mogą powodować bardzo dokuczliwe zaparcia czynnościowe. Spożywanie takiego składnika, jak błonnik pokarmowy, pozwala na złagodzenie objawów, znaczące skrócenie czasu trwania dolegliwości, a także zmniejszenie nasilenia ich występowania. Podstawową zmianą, jaką w takiej sytuacji należy wprowadzić, jest zwiększenie ilości produktów zawierających błonnik pokarmowy.

 

Wpłynie on bardzo dobrze na częstość wypróżnień. Aby jelita prawidłowo funkcjonowały, lecz także jako profilaktyka w chorobach nowotworowych, należy zmienić dotychczasowy styl życia i dokonać zmian w codziennym jadłospisie. Błonnik warzywa posiadają w całkiem sporych ilościach. Najwięcej tego składnika, zawierają warzywa suszone, warzywa zielone lub liściaste, a także nasiona roślin strączkowych. Popularne warzywa takie jak ziemniaki czy pomidory również mają w swoim składzie błonnik pokarmowy, jednak jest go nieco mniej niż we wspomnianych wcześniej warzywach. Spożywając większe ilości warzyw, zmniejszając tym samym ilości produktów wysoko przetworzonych, zadbamy nie tylko o większe spożycie błonnika, lecz również i innych ważnych składników.