Ciekawostką jest fakt, że tak popularna ostatnio komosa ryżowa zwana „świętym zbożem Inków”, kaszą quinoa czy nawet „matką zbóż”, tak naprawdę zbożem nie jest. Jest to jednoroczna roślina która podobnie jak zboża wytwarza nasiona bogate w skrobia. Jej liście są grube i mięsiste, a kwiaty mają piękny różowy kolor. W Ameryce Południowej stanowiła podstawę posiłków już 3-5 tysięcy lat temu.

Właściwości komosy ryżowej

Osoby zainteresowane zdrowym stylem życia na pewno wielokrotnie słyszały już o cennych właściwościach komosy ryżowej. Głównie przez jej wysoką zawartość istotnych dla nas minerałów jak magnez, potas, wapń, fosfor, a przede wszystkim błonnik. Ma też większą ilość aminokwasów niż popularnie używane zboża. Cechuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, jej spożywanie zatem może mieć duży wpływ m.in. na stan naszej skóry. Komosa ma też niski indeks glikemiczny, jest więc idealna dla osób na diecie oraz chorych na cukrzycę.

Jak przygotować komosę ryżową

Ziarna komosy ryżowej przed podaniem muszą być ugotowane. Płuczemy je pod bieżącą wodą żeby pozbyć się goryczki, a następnie wsypujemy do wrzątku w proporcjach 1:2 (czyli ilość wody jest dwukrotnie większa niż komosy). Czas gotowania to zazwyczaj ok. 15 minut. Niektórzy przed wsypaniem do wrzątku zalecają jeszcze podprażyć nasiona na patelni w celu uzyskania pięknego orzechowego aromatu.

Przepisy z komosą ryżową:

Komosa ryżowa z wędzonym dorszem
Składniki:
ok. 10 łyżek ugotowanej i ostudzonej komosy ryżowej
150 gram wędzonego łososia
10 pomidorów suszonych
5 garści surowego szpinaku
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą.

Komosa ryżowa z brokułami i fetą
Składniki:
ok. 10 łyżek ugotowanej i ostudzonej komosy ryżowej
kilka różyczek brokuła (ugotowanego na parze lub krótko blanszowanego we wrzątku)
50 gram sera feta
garść surowego szpinaku lub rukoli
oliwa
sok z cytryny
musztarda
sól i pieprz do smaku
Składniki delikatnie wymieszać. Można dodatkowo posypać płatkami migdałów lub orzeszkami pinii.

Komosa ryżowa po meksykańsku
Składniki:
20 łyżek surowej komosy
szklanka kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
puszka pokrojonych pomidorów
kilka wyciśniętych ząbków czosnku
szklanka bulionu
oliwa
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy surowe nasiona komosy i zalewamy bulionem. Po 5 minutach dodajemy kukurydzę oraz fasolę. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy pomidory. Przykrywamy patelnię i dusimy potrawę prze ok. 15 minut. Danie można posypać natką pietruszki, kolendrą lub udekorować listkami bazylii.

Komosa ryżowa na słodko
Składniki:
pół szklanki suchych nasion komosy
pół szklanki dowolnych orzechów
szklanka mleka (może być również roślinne)
banan
szczypta cynamonu
szczypta soli
miód
Przepłukaną komosę ryżową oraz połowę orzechów zalewamy mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 15 minut. Dodajemy przyprawy. Na misce dekorujemy plasterkami banana i resztą orzechów.